Beskyt dig selv mod solen! Alt om solbeskyttelse

Bescherm jezelf tegen de zon! Alles over zonbescherming

Foråret er begyndt, solen skinner igen, og vi bygger op til de tropiske sommermåneder. Tid til at slå din liggestol ud, tage en iskold øl, pumpe Vamos a la playa gennem dine højttalere og få en flot brun farve. Desværre går dette scenarie ikke helt uden fare.

Solens styrke øges hvert år lidt mere, så der er ekstra grund til at beskytte dig selv. Desværre oplever én ud af seks hollændere hvert år hudkræft, som nu er en af de mest almindelige former for kræft. Dermatologer og læger ser former for hudkræft, forårsaget af solen, stige mere og mere. Derfor er det tid til at give dette lidt ekstra opmærksomhed.

UV-stråling

UV står for ultraviolet, denne stråling kommer fra solen. Denne stråling bringer ikke kun negative konsekvenser med sig, da der uden denne UV-stråling ikke ville være liv på jorden. Ikke helt uvæsentligt altså. Desværre sørger denne stråling også for, at din hud kan blive kraftigt forbrændt, og at du kan få ubehagelige sygdomme eller skader. Med den rette solbeskyttelse kan du forhindre denne skade.

Tre typer stråling

UV-stråling kan opdeles i tre kategorier:

  • UV-A stråling
  • UV-B stråling
  • UV-C stråling

UV-C stråling er ikke så kendt og heller ikke skadelig for os. UV-C stråling kommer nemlig ikke igennem ozonlaget. UV-A og UV-B stråling er de mere kendte versioner. UV-B stråling påvirker overhuden og sørger for, at vi optager det vigtige vitamin D3. Når du sidder for længe i solen, bliver huden forbrændt, og der opstår skade.

UV-A stråling går endnu dybere ind i din hud og giver dermed den brune farve på din hud. Til sidst kan denne stråling forårsage en forstyrrelse af cellerne. Dette kan også være årsagen til hudkræft. UV-A stråling forårsager også aldring af din hud. Alle sammen ikke behagelige bivirkninger, derfor er det så vigtigt at smøre godt med en solcreme der er modstandsdygtig over for UV-A stråling.

Solstyrke

Solstyrke er det udtryk, der bruges til at angive strålingen. Solstyrken kan opdeles fra solstyrke 1 til 10. De fleste hollændere bliver forbrændt ved solstyrke 8 eller højere. I hvert fald, hvis du ikke bruger beskyttelse.

Glem ikke, at selv på en overskyet dag når 40% af UV-strålingen vores hud. Dette betyder, at solen også kan være skadelig om foråret, efteråret og vinteren. Bliv derfor ved med at smøre. I dette tilfælde vil en SPF 15 eller SPF 30 beskytte de fleste hollændere tilstrækkeligt.

SPF

Alle kender udtrykket SPF. Men hvad er det egentlig? SPF står for “solbeskyttelsesfaktor”. Du ved sikkert, at jo højere SPF er, jo bedre er beskyttelsen mod solen, men der er stadig en del forvirring omkring SPF. Nummeret, der følger efter ordet SPF, fortæller dig, hvor lang tid det tager, før UV-stråling kan gøre din hud rød i forhold til tiden uden beskyttelse.

Antag at du normalt ville blive forbrændt efter 10 minutter, så ville du med faktor 30 først blive forbrændt efter 10 x 30 = 300 minutter og med en faktor 50 efter 500 minutter. Jo højere solstyrken er, jo hurtigere bliver du forbrændt, og derfor har solstyrken indflydelse på solbeskyttelsesfaktoren. Med faktor 15 kommer der stadig 7% stråling igennem filteret, og med faktor 50 er det kun 2%. Det er altså mere end 3 gange mindre. At smøre med en høj faktor er derfor altid en fordel.

En god SPF solcreme beskytter dig mod øjeblikkelig rødme og mod aldringseffekterne på længere sigt ved overdreven udsættelse for solen.

Hvordan bruger du solcreme med SPF?

En god SPF solcreme beskytter dig mod øjeblikkelig rødme og mod aldringseffekterne på længere sigt ved overdreven udsættelse for solen. Men hvordan bruger du det?

Du bruger solcreme på samme måde som en dagcreme. Fordel et lag over din hud og smør det godt og jævnt ud. Fordel produktet over hele din krop og vær især opmærksom på din ansigt og eventuelle tattoos. De er ekstra følsomme over for solen. Læs også emballagen på din solcreme, hvor det står, hvor ofte du skal smøre, og om det er vandtæt.

Tip: lig ikke længere end 2 til 3 timer i solen. Din krop stopper efter den tid med at producere melanin, og du bliver derfor ikke brunere, mens risikoen for skader kun bliver større.

Vores favorit solcreme

 

The Alpha Men - Mineral Sunscreen SPF30 for Face & Body

Malin + Goetz - SPF30 Mineral Sunscreen 

Jaxon Lane - Rain or Shine - Daily Moisturizing Sunscreen SPF50+


Aftersun

Efter en dag i solen er det vigtigt at lytte til din hud, selvom du endnu ikke har farven af en hummer. Det er vigtigt at genoprette fugtbalancen i din hud. Dette kan du gøre ved at bruge en god aftersun te bruge. Når fugtindholdet i din hud udtørrer, kan din hud miste elasticitet, blive tør og danne rynker. Lyder ikke rart, og det er det heller ikke. Vær især opmærksom på ingredienser som niacinamid, hyaluronsyre og glycerin, de vil gøre din hud glad.

Men også den følgende situation kender alle. Du har ligget og bagt på stranden og er dejligt faldet i søvn. Når du vågner op, føler du din hud brænde som en varm plade. Refleksionen i dit spejl er knaldrød, og du ved nok: Jeg f*cked up. Vær i denne situation især opmærksom på ingredienser som aloe vera, lakridsrodekstrakt eller beta-glucan. Disse vil være dine bedste venner og give din hud den køling og pleje den beder om.

En god dag- eller natcreme indeholder ofte også disse ingredienser og kan derfor også helt sikkert hjælpe med at berolige din forbrændte hud.

En god aftersun er en god creme, og en god creme er en god aftersun!

Aftersun

 

The Alpha Men- Soothing After-Sun lotion


Kosttilskud

Når du planlægger at modstå solens stråler heroisk under din sommerferie, er det en god idé at sætte dig ind i kosttilskud, der indeholder beta-caroten, selen, lycopen og vitamin E.

Disse stoffer sikrer, at din hud bedre kan modstå den skarpe glans og hurtigere bliver brun. Beta-caroten har egenskaberne, at det i krop omdannes til vitamin A. Dette stof sikrer, at huden kommer i en sund tilstand og stimulerer også produktionen af melanin, som igen sørger for, at du bliver smukt brun.

Derudover har dette stof også en støttende funktion for øjne, stimulerer cellefornyelse og giver et boost til organernes sundhed. Beta-caroten findes også i forskellige grøntsager som spinat, gulerødder og grønne ærter. Udover det netop nævnte beta-caroten er det også tilrådeligt at tage kosttilskud med lycopen, vitamin E og selen. Disse stoffer udgør en vigtig del af din huds modstandsdygtighed og elasticitet.

Så er vitamin E en kraftig antioxidant, der primært lagres i huden. Det beskytter mod frie radikaler og hjælper med at holde på fugten. Selen øger faktisk de antioxidante egenskaber af vitamin E (samt støtte til dit immunsystem og skjoldbruskkirtel) og beskytter dine celler mod skadelige effekter udefra. Dette stof fremmer også en strålende hud.

Tips til at undgå solskader

  • Søg ikke solen mellem 12:00 og 15:00. Da er solens styrke på sit højeste.
  • Brug en solcreme med høj SPF, der beskytter mod UV-A stråling, når du solbader.
  • Læs brugsanvisningen på din solcreme, så du ved, hvor ofte du skal smøre dig ind.
  • Tjek om din solcreme er vandtæt, ellers smør dig ind igen efter svømning eller overdreven sveden.
  • Vær opmærksom på holdbarheden af din solcreme! På emballagen kan du finde, hvor længe den er holdbar efter åbning.
  • Drik nok vand, solen udtørrer og kan forårsage hyperpigmentering.
  • Udover solcreme kan du også beskytte din hud med tøj, solbriller og en kasket eller hat.
  • Brug på overskyede dage (også om efteråret og vinteren) en solcreme med en SPF på 15 eller 30.

På trods af al den elendighed, der netop er blevet diskuteret, er der selvfølgelig også gode kvaliteter, som solen bringer med sig. Lad os starte med det synspunkt, at vi alle ville uddø uden solen. Så, point bevist. Men udover dette ekstreme punkt, sørger solen også for D-vitamin, din smukke solbrune farve og især mange dage og aftener fyldt med sjov. Lad os derfor ikke glemme at nyde solen ekstremt meget! Gør det bare på en lidt mere ansvarlig måde, det forhindrer bare en masse besvær.

Nyd solen!

Dine venner, The Alpha Men